Cena gotowej spółki z o.o.

Wiele osób, rozpoczynających swoją działalność decyduje się na kupno i prowadzenie gotowej spółki z o.o. Jest to wygodne i proste rozwiązanie szczególnie dla tych, którym zależy na jak najszybszym wystartowaniu na rynku. Cena gotowej spółki z o.o. może być jednak różna. Od czego zależy?

Spółki przeznaczone na sprzedaż mogą mieć różny staż. Nawet jeśli nie prowadziły wcześniej żadnej działalności i nie mają historii, mogą być sprzedawane po jakimś czasie od założenia. Najczęściej zakupić można spółkę jedno- dwu- lub kilkumiesięczną, zdarzają się też kilkuletnie. Z każdym miesiącem właściciel takiej firmy musi regulować niezbędne opłaty, dlatego im starsza spółka, tym wyższa cena. Istnieją jednak sytuacje, kiedy dłuższy staż jest dużą zaletą dla nabywcy.

Cena gotowej spółki z o.o. może się też wahać w zależności od dodatkowych korzyści, które proponują sprzedający. Niektórzy z nich oferują np. możliwość prowadzenia księgowości firmy lub spółkę z utworzonym już kontem bankowym.

W internecie możemy trafić na różne oferty, w których cena gotowej spółki z o.o. będzie się różnić. Jak widać, warto zapoznać się z każdą ofertą tak, aby decyzja którą podejmiemy była jak najkorzystniejsza.