Cennik gotowych spółek z o.o.

Cennik gotowych spółek z o.o. to kwestia, która najbardziej interesuje przedsiębiorców, rozważających rozpoczęcie prowadzenia działalności gospodarczej poprzez zakup gotowej spółki. Niestety nie da się jedną kwotą określić jaki koszt trzeba będzie ponieść wybierając zakup zamiast rejestracji. Cennik gotowych spółek z o.o. zmienia się w zależności od wielu czynników.

Po pierwsze, najważniejszy jest staż. Nowe, świeże, dopiero co założone podmioty są o wiele mniej wartościowe niż kilkuletnie, dlatego ich cena jest wyższa. Podmioty stażowe zwiększają szanse na pozyskanie dotacji lub kredytu – stąd ta różnica w cenie. Po drugie istotne są wszystkie dodatkowe koncesje, licencje czy uprawnienia. Ich pozyskanie często jest kosztowne, dlatego należy się liczyć z tym, że w znacznym stopniu wpłyną one na koszty związane z zakupem spółki. Nie bez znaczenia jest również historia. Podmioty o pozytywnej historii są cenniejsze i co za tym idzie droższe niż spółki, które nigdy nie prowadziły działalności, czy które są zadłużone.