E-rejestracja spółek z o.o

Założenie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością może sprawiać ogromne trudności przedsiębiorcom. Tradycyjna rejestracja tego podmiotu jest długa i skomplikowana. Wiąże się z koniecznością uzupełnienia licznych wniosków i formularzy, a następnie złożeniem ich do poszczególnych urzędów. Przez formalności te zajmuje ona przeciętnie kilka tygodni, a czasem zdarzają się sytuacje, gdy przedłuża się do paru miesięcy, a nawet roku.

Jednym ze sposobów na pominięcie tych niedogodności jest e-rejestracja spółek z o.o. Jest ona możliwa dzięki platformie rejestracyjnej dostępnej na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości. Dzięki niej uzupełniając formularz rejestracyjny i opieczętowując go podpisem elektronicznym. Program samodzielnie wygeneruje wymagane dokumenty i przekaże do odpowiednich urzędów. E-rejestracja spółek z o.o. trwa zaledwie 24 godziny.

Warto podkreślić, że nie każą spółkę możemy zarejestrować przez Internet. Prawo takie przysługuje wyłącznie spółce z o.o., spółce jawnej oraz spółce komandytowej.