Jak zarejestrować spółkę z o.o.?

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest jedną z chętnie wybieranych form do prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce. Prowadzenie spółki z o.o. jest bardzo korzystne dla przedsiębiorcy. Zastanawiasz się jak zarejestrować spółkę z o.o.?

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością może zostać założona w sposób tradycyjny w urzędzie lub w sposób uproszczony online. Tradycyjna rejestracja spółek z o.o. odbywa się przy udziale notariusza. Umowa spółki tworzona jest w formie aktu notarialnego. Proces rejestracji jest długotrwały, gdyż może trwać nawet kilka tygodni. Rejestracja spółki przez Internet odbywa się na specjalnej platformie informatycznej, udostępnionej przez Ministerstwo Sprawiedliwości. Założenie spółki w ten sposób odbywa się bez udziału notariusza, ponieważ wszystkie dokumenty tworzone są na podstawie wzorów dostępnych w serwisie. Przedsiębiorca do podpisania dokumentów musi posiadać profil zaufany lub kwalifikowany podpis elektroniczny. Rejestracja spółki przez Internet trwa maksymalnie 24 godziny, od chwili złożenia wniosku do sądu rejonowego.