Koszt zakupu spółki z o.o.

Często spotykanym rozwiązaniem w ostatnim czasie jest zakup gotowych spółek przez przedsiębiorców, którym zależy na szybkim rozpoczęciu działalności. W związku z tym, pojawia się coraz więcej pytań o to rozwiązanie, gdyż z dnia na dzień powiększa się grono osób zainteresowanych.

Bez wątpienia najczęściej spotykanym pytaniem jest to o koszt zakupu spółki z o.o.. Nie da się ukryć faktu, iż rozwiązanie to jest nieco droższe od tradycyjnej rejestracji spółki z o.o., ale wiążą się z nim liczne korzyści. Pierwszą korzyścią bez wątpienia jest szybkość w rozpoczynaniu działalności, ponieważ kupując gotową spółkę, działalność można rozpocząć z dnia na dzień, a w przypadku rejestracji spółki, czas ten przeciąga się do nawet 3 tygodni. Kolejną zaletą jest to, iż kupowana spółka może posiadać staż, bądź być po prostu spółką świeżo założoną (bez jakiegokolwiek stażu). Przedsiębiorca, który myśli o tym, aby dla swojej firmy ubiegać się o dofinansowanie z Unii Europejskiej, bądź kredyt z banku, powinien wybrać spółkę stażową, która znacznie przyczyni się do decyzji instytucji przydzielającej dofinansowanie.

Tym sposobem, jeśli przeraża Cię fakt o tym, iż koszt zakupu spółki z o.o. jest znacznie wyższy od tradycyjnej rejestracji spółki, to pamiętaj, że warto zainwestować. Możesz być pewien, że pieniądze te bardzo szybko zaowocują w zyski prowadzonej przez Ciebie firmy.