Kupię dwuletnią spółkę z o.o.

Dlaczego w Internecie pojawia się coraz więcej ogłoszeń związanych ze sprzedażą nowych i gotowych spółek, a mimo to przyszli przedsiębiorcy wpisują w Internet “kupię dwuletnią spółkę z o.o.”, “kupie kilku miesięczną spółkę”?

Wiele firm, które na rynku świadczą usługę w postaci sprzedaży podmiotów gospodarczych wyposażonych w numery NIP i REGON, opłacony kapitał zakładowy oraz pozwolenia i dotację posiadają również przedsiębiorstwa o określonym stażu – w zależności od potrzeb Klienta działalność może być od kilku miesięcy do kilku lat zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym czy w rejestrze VAT.

Taki biznes, który ma już pewien czas trwania nie prowadził żadnego rodzaju czynności i działań gospodarczych – został utworzony, a następnie oczekiwał w tzw. “uśpieniu” na Klienta.

Wciąż jednak pojawia się pytanie do czego jest potrzebny staż spółki? Przede wszystkim korzyści z niego czerpać mogą osoby, które ubiegają się o dofinansowanie lub dotację lub biorą udział w przetargach – zdarzyć się może, że jednym z wymogów pozwalających wzięcie udziału w takim rodzaju czynnościach jest właśnie podmiot gospodarczy, który np. na rynku prosperuje minimum 12 miesięcy.