Niższy CIT 2019

Obecnie preferencyjna stawka CIT wynosi 15%. Przysługuje ona małym podatnikom, mającym przychody do 1,2 mln euro rocznie i spółkom rozpoczynającym działalność gospodarczą. Pozostali płacą 19%. W przyszłym roku też będą dwie stawki 9% dla małych i nowych podatników oraz 19% dla reszty. Należy jednak wiedzieć, że aby skorzystać z niższej stawki CIT należy spełnić kilka warunków.

Zmiana wysokości CIT-u będzie obejmować jedynie te podmioty, których przychody w poprzednim roku podatkowym nie przekroczą limitu równowartości 1,2 mln EUR brutto, a także w bieżącym roku podatkowym nie przekroczą równowartości 1,2 mln EUR netto. Z niższego CIT-u będą mogli skorzystać również przedsiębiorcy, którzy dopiero decydują się na założenie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.

Właściciel, który chce płacić niższy podatek CIT musi dokładnie pilnować, aby jego przychody nie przekroczyły równowartości 1 200 000 euro, ponieważ w przeciwnym wypadku będzie zmuszony do zapłaty 19% podatku.