Obniżony CIT 2019

Ostatnio bardzo dużo mówi się o obniżonej stawce CIT 2019 r. Dzieje się tak, ponieważ nowa ustawa mówi, że mali podatnicy będą mogli skorzystać z podatku CIT w wysokości jedynie 9%.

Komu przysługuje nowa stawka CIT?

Z obniżoną stawką podatku dochodowego od osób prawnych mamy do czynienia począwszy od rozliczeń CIT za 2017 rok. Wówczas Ministerstwo Finansów wprowadziło do ustawy CIT pojęcie “małego podatnika”, który mógł skorzystać z obniżonej stawki podatku CIT 15%, zamiast 19%. Co do zasady z takiego podatku mogli skorzystać wszyscy podatnicy, których przychody nie przekroczyły równowartości 1,2 mln EUR, a także firmy, które rozpoczynały działalność gospodarczą w danym roku. Obecnie ustawa została zmieniona i mali podatnicy zamiast płacić CIT 15%, będą mogli doświadczyć korzyści z CIT 9%, co oznacza, że ich podatek obniża się o kolejne 6%.

Nowy podatek CIT wejdzie w życie od stycznia 2019 roku, dlatego jeżeli chcesz z niego skorzystać to już dziś zacznij planować zakładanie własnego przedsiębiorstwa. Masz jakieś pytania dotyczące nowego podatku CIT 9% lub spółek – NAPISZ DO NAS!