Plusy i minusy spółki z o.o.

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością tak jak inne formy prawne posiada swoje wady i zalety.

Proces założenia podmiotu gospodarczego składa się z kilku etapów w tym zawarcia umowy, wniesienia kapitału zakładowego, ustanowienia organów, zgłoszenia działalności jako płatnika składek, a w niektórych przypadkach również rejestracji do VAT.

Najczęściej widoczne plusy i minusy spółki z o.o. to – niskie koszty założenia, otrzymanie numerów identyfikacyjnych w krótkim czasie po rejestracji do Krajowego Rejestru Sądowego, możliwość zarejestrowania przedsiębiorstwa przez internet oraz niski minimalny kapitał zakładowy. Do wad spółki z ograniczoną odpowiedzialnością zaliczyć można sformalizowaną i długotrwałą procedurę rejestracji, duże koszta w przypadku sporządzania aktu notarialnego (ale tylko w przypadku tradycyjnej rejestracji), a także obowiązek prowadzenia pełnej księgowości i sporządzania corocznego sprawozdania finansowego.

Czy opłaca się otwierać firmę w postaci spółki z o.o.? Tak, a w szczególności jeżeli klient zdecyduje się na założenie spółki przez Internet.