Proces sprzedaży spółki z o.o.

Aby rozpocząć prowadzenie firmy, przedsiębiorca musi w tym celu wykonać jeden z dwóch sposobów – założyć podmiot gospodarczy od podstaw lub zakupić gotową działalność. Zarówno jeden, jak i drugi sposób jest bezpieczny, jednak różni je proces, który w pierwszym przypadku jest o wiele bardziej czasochłonny, żmudny i wymaga dużej ilości formalności oraz znajomości przepisów prawnych, które i tak stale się zmieniają.

Przedsiębiorca, który skorzysta z drugiej opcji nie tylko zaoszczędzi czas, ale również w wygodny, profesjonalny i kompleksowy sposób przejdzie transakcje, dzięki której będzie mógł rozpocząć pierwsze czynności na rynku już w dniu zakupu przedsiębiorstwa.

W takim razie warto wiedzieć jak przebiega proces sprzedaży spółki z o.o. – najpierw przedsiębiorca musi znaleźć kancelarię, która będzie w ofercie posiadała zarówno czyste podmioty gospodarcze z wpisami do rejestru VAT i numerami identyfikacyjnymi NIP i REGON, ale również jednostki wyposażone nie tylko w pozwolenia i licencję, ale również określony staż. Usługa przeprowadzona powinna być w sposób profesjonalny i dokładny w oparciu o doświadczenie, dzięki czemu klient będzie mógł otrzymać wraz z umową kupna-sprzedaży działalność, która będzie najbardziej dopasowana do jego potrzeb i pomysłu na biznes.