Rejestracja spółki jawnej przez internet

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z możliwości zarejestrowania spółki z ograniczoną odpowiedzialnością przez Internet. Niewiele z nich wie jednak, że prawo do tego od kilku lat ma również spółka jawna.

Rejestracja spółki jawnej przez Internet przeprowadzana jest na podobnych zasadach jak w przypadku spółki z o.o. Osoba zainteresowana musi wejść na stronę Ministerstwa Sprawiedliwości i uzupełnić formularz rejestracyjny wymaganymi informacjami. Program kolejno wygeneruje odpowiednie wnioski i wyśle do właściwego sądu. E-rejestracja trwa zaledwie 24 godziny. To znacznie krócej niż podczas rejestrowania spółki tradycyjnie w urzędzie, gdzie proces ten może wydłużyć się nawet do paru miesięcy.

Warto podkreślić, iż rejestracja spółki jawnej przez Internet opiera się na wzorcu umowy w związku z czym będzie ona bardzo schematyczna. Wspólnicy chcąc wprowadzić postanowienia szczegółowe muszą zrobić to osobiście w urzędzie.

Jeżeli szukasz pomocy w przeprowadzeniu rejestracji swojej spółki online koniecznie skontaktuj się z naszymi przedstawicielami.