Rejestracji spółki online a umowa

Od kilku lat chcąc założyć spółkę, przedsiębiorca nie musi nawet wstawać ze swojego ulubionego fotela. Wystarczy urządzenie z dostępem do Internetu.

Na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości dostępna jest platforma rejestracyjna, która umożliwia rejestrację spółki online. Co jednak ważne, nie każda spółka może być założona przez Internet. Możliwość taka wprowadzona została wyłącznie dla spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, spółki jawnej oraz spółki komandytowej.

Kwestia rejestracji spółki online a umowa może jednak okazać się ogromną niedogodnością dla przedsiębiorcy. Rejestrując spółkę przez Internet umowa sporządzana jest na podstawie wzorca. Co prawda, dzięki temu przedsiębiorca nie musi korzystać z usług notariusza, jednak uniemożliwia mu to wprowadzenia do jej postanowień szczegółowych zapisów, co niestety może znacznie utrudnić mu funkcjonowanie, zwłaszcza jeżeli swoją działalność planuje prowadzić wraz ze wspólnikami.

Z zapisach szczegółowych można bowiem określić kwestie dotyczące rozwiązywania ewentualnych konfliktów, zagadnienia dotyczące wypłaty dywidendy, ustalania kapitałów i wiele innych.