Rejestrowanie jednoosobowej działalności gospodarczej

Właściciele jednoosobowych działalności gospodarczych odpowiadają całym majątkiem za zobowiązania powstałe w wyniku prowadzenia działalności. Oznacza to, że wierzyciele nie widzą żadnej różnicy pomiędzy majątkiem firmy, a majątkiem przedsiębiorcy.

Przedsiębiorca ma obowiązek reprezentacji swojej firmy na zewnątrz. To on zawiera umowy z inwestorami, dostawcami oraz kontrahentami. Właściciel jednoosobowej działalności ma również obowiązek prawidłowego wypełniania obowiązków księgowych oraz podatkowych. Istnieje możliwość udzielenia pełnomocnictwa, aby odciążyć przedsiębiorcę od niektórych obowiązków.

Założyciele jednoosobowej działalności gospodarczej mają możliwość wyboru najodpowiedniejszej dla nich metody opodatkowania. Warto się jednak nad tą decyzją dobrze zastanowić, ponieważ później przedsiębiorca zobligowany jest do złożenia właściwej deklaracji podatkowej na koniec roku.

Rejestrowanie jednoosobowej działalności gospodarczej to jedna z naszych usług. Pomagamy w otworzeniu działalności przedsiębiorcom z całej Polski. Zapraszamy wszystkich do zapoznania się z naszą ofertą dotyczącą zakładania jednoosobowych działalności.