Samodzielna rejestracja czy zakup spółki

Jeżeli przedsiębiorca, który postanawia rozpocząć prowadzenie działalności gospodarczej zastanawia się nad tym czy samodzielna rejestracja czy zakup spółki będzie dla niego korzystniejszym rozwiązaniem, powinien zastanowić się nad zaletami i wadami obydwu opcji.

Samodzielna rejestracja spółki to czasochłonny i złożony proces, który wymaga znajomości obowiązujących przepisów prawa i kolejnych etapów procedury. Zdecydować powinny się na niego te osoby, którym nie zależy na szybkim podjęciu działalności, które posiadają doświadczenie w zakresie zakładania podmiotów gospodarczych i wiedzą jak sporządzić, kiedy i gdzie złożyć odpowiednie wnioski.

Gotowe spółki to z kolei opcja, w ramach której przedsiębiorcy zostają zwolnieni ze wszystkich formalnych obowiązków. Wystarczy, ze stawią się oni na jednym spotkaniu z notariuszem, a staną się pełnoprawnymi właścicielami nowej spółki – w 2 dni.

W większości na pytanie czy samodzielna rejestracja czy zakup spółki przedsiębiorcy odpowiadają: zakup spółki.