Spółka z o.o. przez Internet

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest jedną z najchętniej wybieranych form do prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce. Funkcjonowanie tej spółki określone jest przepisami znajdującymi się w Kodeksie Spółek Handlowych. Rejestracja spółki z o.o. może zostać dokonana w sposób tradycyjny w urzędzie lub w sposób uproszczony przez Internet.

Spółka z o.o. przez Internet może zostać założona dzięki specjalnej platformie udostępnionej w 2012 roku przez Ministerstwo Sprawiedliwości. Rejestracja spółki w ten sposób trwa maksymalnie 24 godziny od momentu przesłania wniosku do wybranego sądu rejonowego. Przedsiębiorca dokonuje rejestracji na platformie, wybiera wzory dokumentów, gdzie wprowadza dane zakładanej spółki. Dokumenty generowane są automatycznie po ich zatwierdzeniu. Należy je podpisać za pomocą profilu zaufanego lub kwalifikowanym podpisem elektronicznym. Przedsiębiorca nie może zapomnieć o wyborze właściwego sądu rejonowego oraz o wyborze numerów PKD, które odpowiadać będą profilowi zakładanej działalności.