Sprzedam gotowe spółki z ograniczoną odpowiedzialnością

Ogłoszenie zatytułowane „sprzedam gotowe spółki z ograniczoną odpowiedzialnością” na portalach ogłoszeniowych zamieszczają dwa rodzaje podmiotów gospodarczych.

1. Osoby fizyczne
Często na sprzedaż spółek decydują się osoby fizyczne, które planowały prowadzenie firmy jednak z jakiś powodów muszą zrezygnować z realizacji zamiarów. Zakup spółek od osób fizycznych jest jednak ryzykowny, ponieważ nie mamy pewności czy wszystkie formalności rejestracyjne zostały prawidłowo dopełnione ani jaki jest faktyczny powód sprzedaży.

2. Firmy
W ostatnim czasie powstało wiele firm, których zasadniczą działalnością jest ułatwianie przyszłym przedsiębiorcom rozpoczynania prowadzenia działalności, poprzez pomoc w rejestracji lub sprzedaży gotowych spółek. Zakup spółek w takiej firmie jest bezpieczniejszy, ponieważ zyskujemy gwarancję, że wszystkie formalności są prawidłowo dopełnione oraz, że spółka posiada czystą historię i nie prowadziła wcześniej działalności. Dodatkowo nie musimy martwić się również procedurą sprzedaży, ponieważ to firma sprzedająca spółkę zakuje się zorganizowaniem tej translokacji.