Sprzedaż działających spółek z o.o.

W sieci odnaleźć można wiele firm i osób, które oferują sprzedaż działających spółek z o.o. – z reguły podmioty gospodarcze są czyste, oznacza to, że nie prowadził żadnego rodzaju działalności gospodarczej.

Jakie są powody, dla których korzystny jest zakup spółki, a nie samodzielne założenie oraz na co należy zwrócić uwagę podczas wybierania takiego rozwiązania?

Największym czynnikiem, który wpływa na decyzję jest oszczędność czasu. Gotowe przedsiębiorstwo jest w pełni zarejestrowane, posiada numer KRS, REGON, NIP oraz zgłoszenie do VAT. Tradycyjna procedura trwa od paru dni do nawet tygodnia – popełnienie błędu w formularzu składanego do sądu może skutkować przedłużeniem procesu, dlatego zakup firmy i możliwość rozpoczęcia działalności gospodarczej w tym samym dniu jest dużą zaletą tego wyjścia.

Podmioty zewnętrzne, które specjalizują się w sprzedaży jednostek gospodarczych pomagają w załatwieniu wszelkich formalności oraz aktualizacją danych m.in. w Krajowym Rejestrze Sądowym czy Urzędzie Skarbowym. W niektórych przypadkach usługa obejmuje także obsługę księgową czy wirtualne biuro.