Umowa sprzedaży spółki z o.o.

Jeśli przedsiębiorca z jakiś powodów nie chce samodzielnie przeprowadzać procedury rejestracji podmiotu gospodarczego może dokonać jego zakupu. Jest to opcja, która pozwala mu błyskawicznie podjąć działania i wprowadzić na rynek swoją ofertę. Zakup spółki zapewnia również ograniczenie formalności. Jedynym dokumentem jaki musi zostać sporządzony jest umowa sprzedaży spółki z o.o.. Warto podkreślić, że w przypadku rejestracji konieczne jest sporządzanie i złożenie formularzy i wniosków w KRS oraz sporządzenie umowy spółki w formie aktu notarialnego.

Jeśli przedsiębiorca dokonuje zakupu podmiotu gospodarczego od wyspecjalizowanej firmy, umowa sprzedaży spółki z o.o. zostaje przez nią sporządzona na podstawie danych nadesłanych przez potencjalnego nabywce. Jej zawarcie musi mieć miejsce w obecności notariusza. Oczywiście przedsiębiorca ma wgląd do sporządzonego dokumentu i możliwość negocjowania warunków umowy. Jest to procedura całkowicie bezpieczna, nad której przebiegiem czuwa bezstronny notariusz.