Usługa dotycząca zakupu spółek

Coraz więcej osób rezygnuje z samodzielnego założenia podmiotu gospodarczego, aby dokonać kupna gotowej działalności. Warto więc wiedzieć na czym polega usługa dotycząca zakupu spółek i dlaczego tyle przedsiębiorców wybiera tą opcję.

Jednostka gospodarcza, która oferowana jest przez podmioty zewnętrzne posiada już spisaną umowę i prowadzoną dokumentację, numery identyfikacyjne NIP i REGON, wpis do Krajowego Rejestru Sądowego i VAT, opłacony kapitał zakładowy, w niektórych przypadkach również wyposażona jest w pozwolenia, koncesje lub określony staż.

Decydując się na tą usługę przede wszystkim Klient oszczędza czas, który mógłby stracić na uzyskiwanie niezbędnych wpisów, zwalnia się z obowiązku wypełniania dodatkowych formalności oraz zapoznawania się z przepisami i regulacjami, które wciąż ulegają zmianom i wymagają stałej kontroli.

Czemu jeszcze oferta firm zewnętrznych jest korzystna? W przypadku, gdy osoby fizyczne ubiegają się o dotację, dofinansowanie lub biorą udział w przetargach to decydują się na spółkę wyposażoną w określony czas trwania np. kilku miesięczny, ponieważ muszą spełnić taki wymóg w wyborach lub jest po prostu wiarygodniejszym podmiotem niż świeżo założony biznes.