Zakładanie jednoosobowej działalności gospodarczej

W Polsce największa ilość firm działa w formie jednoosobowej działalności gospodarczej. Jest tak, ponieważ podmiot taki wiąże się z szeregiem pozytywnych aspektów dla początkującego przedsiębiorcy. Pierwszą zaletą, założenia jednoosobowej działalności jest brak kosztów rejestracyjnych, a także brak konieczności wniesienia kapitału zakładowego. To bardzo ważny aspekt, gdyż wielu przedsiębiorców zaczyna swoją działalność od przysłowiowego zera, stąd też często nie stać ich nawet na pozornie nieduże opłaty.

Decydując się na zakładanie jednoosobowej działalności gospodarczej przedsiębiorca może wybrać dla swojej firmy dowolną formę opodatkowania. Dzięki temu jest w stanie w pełni dostosować kwestię podatków w swojej firmie do indywidualnych potrzeb.

Prowadząc jednoosobową działalność gospodarczą przedsiębiorca może poprowadzić księgowość w formie uproszczonej, co może zrobić nawet samodzielnie. To z kolei pozwala mu ograniczyć kolejne wydatki.

Jeśli szukasz pomocy w założeniu jednoosobowej działalności gospodarczej koniecznie zadzwoń i zobacz, co może zrobić dla Ciebie nasza firma.