Zakładanie spółek w 2019 roku

Każdy, kto chce założyć biznes, może skorzystać z pomocy specjalistów, którzy w krótkim czasie dopełnią formalności urzędowych. O czym należy pamiętać decydując się na zakładanie spółek w 2019 roku?

Pierwszym krokiem do założenia własnej firmy jest wybór najodpowiedniejszej formy prawnej. Do wyboru mamy spółki kapitałowe oraz osobowe. Warto zapoznać się z ich charakterystyką, aby dowiedzieć się, który typ będzie najodpowiedniejszy.

Najczęściej wybieraną formą jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Ogromną zaletą tego typu spółki jest to, że wspólnicy odpowiadają za zobowiązania w ograniczonym zakresie. Pozwala im to chronić prywatny majątek. Przy spółkach kapitałowych przedsiębiorcy ponoszą niższe ryzyko niż w przypadku spółek osobowych.

Pierwszym krokiem do rejestracji podmiotu jest sporządzenie umowy. Rodzaj umowy jest uzależniony od wybranej formy rejestracji – zdalnie lub tradycyjnie. Po podpisaniu umowy powstaje spółka z o.o. w organizacji. Podmiot stanowi pełnoprawnie działającą jednostkę, gdy zostanie wpisany do KRS.