Nowy Ład a jednoosobowa działalność gospodarcza

Prezentacja Nowego Ładu miała na celu zapewnienie przedsiębiorców, że rozwiązania podatkowe pomogą im bezpiecznie prowadzić biznes. Czy na pewno planowane zmiany będą korzystne dla wszystkich właścicieli firm? Zwrócimy uwagę na „nowy ład a jednoosobowa działalność gospodarcza” – co planuje Rząd?

Obecnie przedsiębiorcy prowadzący działalność w formie jednoosobowej działalności gospodarczej opłacają składkę zdrowotną ryczałtowo (przedsiębiorcy płacą ok 381 zł składki miesięcznie bez względu na poziom przychodów oraz dochodów). Zmiany podatkowe proponowane przez ogłoszony Nowy Ład zakładają, że przedsiębiorca będzie płacił taką samą składkę jak osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę.

Składka zdrowotna dla przedsiębiorców może wzrosnąć nawet ponad 1000 zł!

Celem wprowadzanych zmian jest zmniejszenie atrakcyjności samozatrudnienia w porównaniu do umowy o pracę.

Może warto już dzisiaj zastanowić się nad spółką z o.o., która generuje mniejsze koszty prowadzenia? Warto zaznaczyć, że proponowane zmiany w zakresie Nowego Ładu nie dotyczą spółek z o.o. – to całkowicie bezpieczny podmiot!

Oferujemy pomoc w zakresie przekształcenia JDG oraz rejestracji nowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.